Πρόσωπο

Σώμα

Εξειδικευμένες Θεραπείες

Αντιγήρανση

Αποτρίχωση

Για τον Άνδρα

Ημιμόνιμο Μακιγιάζ (PMU)

Τι είναι η φωτογήρανση;

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η Πολυπλοκότητα της Φωτογήρανσης: Το Σημαντικό Φαινόμενο που Επηρεάζει το Δέρμα μας με τον Χρόνο

Η φωτογήρανση αποτελεί ένα πολύπλοκο και σημαντικό φαινόμενο που επηρεάζει το δέρμα μας με την πάροδο του χρόνου. Πρόκειται για τη διαδικασία γήρανσης του δέρματος που ερχεται βιολογικά σε συνδυασμό με την γήρανση που προκαλείται από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου, τη ρύπανση, το κάπνισμα και άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη φωτογήρανση είναι πολλαπλοί και συνδυάζονται για να προκαλέσουν τα σημάδια της γήρανσης στο δέρμα μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου, για παράδειγμα, προκαλεί την παραγωγή ελεύθερων ριζών, τα οποία προκαλούν οξειδωτικό στρες και βλάβες στα κύτταρα του δέρματος. Επιπλέον, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να μειώσει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, των πρωτεϊνών που διατηρούν το δέρμα σφριγηλό και ελαστικό.

Ο χρόνος που περνάμε στον ήλιο είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας της φωτογήρανσης. Η μακροχρόνια έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει βαθύτερες και πιο ανεπανόρθωτες ζημιές στο δέρμα, που εκδηλώνονται σε μορφή ρυτίδων και λεπτών γραμμών.

Οι εξωτερικοί παράγοντες δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για τη φωτογήρανση. Οι γενετικοί παράγοντες, ο τρόπος ζωής μας, η διατροφή, οι ορμονικές αλλαγές και η έλλειψη ύπνου επίσης συμβάλλουν στη διαδικασία της φωτογήρανσης.

Πως θα προστατευτώ απο τον ήλιο;

Ο ήλιος μπορεί να είναι ευεργετικός αρκεί να τον απολαμβάνουμε με μέτρο, να χρησιμοποιούμε το σωστό αντηλιακό και να ακολουθούμε ορισμένους βασικούς κανόνες προστασίας:

  • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό προϊόν που να προστατεύει τόσο από τις ακτίνες UVB όσο και από τις UVA. Οι ακτίνες UVB προκαλούν έγκαυμα, ενώ οι UVA διεισδύουν βαθιά στο δέρμα προκαλώντας σοβαρές βλάβες στα κύτταρα.
  • Επιλέξτε αντηλιακό με υψηλούς δείκτες προστασίας– από 15SPF και άνω – για το πρόσωπο αλλά και το σώμα.
  • Αναζητήστε προϊόντα νέας γενιάς με σύνθεση που εξασφαλίζει εύκολη χρήση και  εφαρμογή . Τα αντηλιακά αυτά απλώνονται εύκολα, στεγνώνουν γρήγορα, δεν ασπρίζουν στο δέρμα, και κατ’ αυτόν τον  τρόπο  επιτρέπουν πιο σωστή, πιο συχνή και πιο ασφαλή χρήση.
  • Απλώστε το αντηλιακό σ΄ ολόκληρη την επιφάνεια του δέρματος που εκτίθεται στον ήλιο. Μην παραλείπετε ευαίσθητα ή «δύσκολα» σημεία όπως : ντεκολτέ, χέρια, αυτιά, αυχένας, πλάτη κ.α.
  • Επαλείψτε ομοιόμορφα το αντηλιακό και σε επαρκή ποσότητα.
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram