Πρόσωπο

Σώμα

Εξειδικευμένες Θεραπείες

Αντιγήρανση

Αποτρίχωση

Για τον Άνδρα

Ημιμόνιμο Μακιγιάζ (PMU)

Μπλε φως: που εντοπίζεται  και πως θα προστατέψουμε το δέρμα μας

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έχουμε ακούσει επανειλημμένα από ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται για αρκετές ώρες μπροστά σε μια οθόνη Η/Υ (οθόνη LED), πως χρησιμοποιούν γυαλιά οράσεως με ειδικό φίλτρο για το μπλε φως με σκοπό να προστατεύσουν τα μάτια τους. Αντίστοιχα, την ίδια προσοχή και προστασία απαιτεί και το δέρμα μας.

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε για τις βλαπτικές ιδιότητες του ήλιου, ο οποίος εκτός από το ορατό φως (λευκό φως)εκπέμπει και αόρατες υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες που μπορεί να μαυρίσουν, να κάψουν και να γεράσουν πρόωρα το δέρμα.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι είναι το μπλε φως. Το μπλε φως αποτελεί μέρος του ορατού φωτός με μικρότερο μήκος κύματος και μεγαλύτερη ενέργεια από το ερυθρό φως. Αυτός είναι ο λόγος που η ακτινοβολία πέρα από το φάσμα αυτό του ορατού φωτός ονομάζεται υπεριώδης ακτινοβολία (UV). Η κύρια πηγή μπλε φωτός είναι ο ήλιος. Άλλες πηγές εκπομπής μπλε φωτός είναι οι οθόνες των Η/Υ, των laptops, των tablets, των smartphones. Αξίζει να σημειωθεί πως η ενέργεια που εκπέμπουν αυτές οι οθόνες είναι πολύ μικρότερη από τον ήλιο. Ωστόσο, ανησυχία προκαλούν οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του μπλε φωτός και αφορούν στον χρόνο που περνάμε καθημερινά μπροστά από αυτές τις οθόνες, καθώς και στην κοντινή απόσταση που τις κρατάμε μπροστά από το πρόσωπο.

Το απαραίτητο φίλτρο για να προστατευτούμε από το μπλε φως είναι το αντηλιακό. Τα sunscreens και sunblocks τα οποία περιέχουν χημικά και φυσικά φίλτρα αντίστοιχα, μπλοκάρουν και μας προστατεύουν από την υπεριώδη( UVA, UVB) ακτινοβολία, την υπέρυθρη ακτινοβολία ενώ τα αντηλιακά νέας γενιάς προστατεύουν και από το μπλε φως. Δέρματα τα οποία είναι ευαίσθητα, φωτογηρασμένα και με δυσχρωμίες (πανάδες, μέλασμα, χλόασμα)θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντηλιακό καθημερινά, όλες τις ημέρες του χρόνου και να το επαναλαμβάνουν κάθε 1-2 ώρες όταν εκτίθενται συνεχόμενα στην ηλιακή ακτινοβολία. Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο οι περισσότεροι το γνωρίζετε. Αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι πρέπει να προστατεύεστε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ακόμα και όταν εκθέτετε το δέρμα σας στις οθόνες που προαναφέρθηκαν, ειδικά αυτό το διάστημα που παραμένετε στο σπίτι λόγω του COVID-19 και βρίσκεστε συνεχώς μπροστά σε μια οθόνη.

  1. μην παραμελείτε το δέρμα σας για το διάστημα που δεν κυκλοφορείτε έξω στον ήλιο
  2. φροντίστε το δέρμα σας: καθαρίστε το πρωί-βράδυ με τα κατάλληλα προϊόντα
  3. χρησιμοποιείστε την κρέμα που ενδείκνυται για τις ανάγκες του δέρματός σας
  4. μην ξεχνάτε το αντηλιακό!!!
crossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram